Що робити, щоб хліб не прилипнув під час випікання і легко вийшов із форми?
Існує декілька варіантів, кожен з яких має свої переваги та недоліки. Ми їх проаналізували і навели у цій статті, щоб ви могли не витрачати свій час, а просто обрати той метод, який підійде саме вам :)
Ну що ж, до справи!
Підготовка
Новенькі форми (авжеж, якщо вони без тефлонового покриття) варто помити у теплій мильній воді із содою і висушити. Сода допоможе змити бруд та пил, які могли залишитись після виробництва
Варіант 1
Почнемо з найпростішого
Чисті і сухі форми перед випічкою змастіть вершковим маслом. Ви також можете використовувати спеціальний антипригарний спрей. Іхній вибір широкий на ринку, тож ви можете обрати на свій смак і гаманець.
Тепер можна закладати тісто, розстоювати і випікати.
Важливо! Вершкове масло в цьому випадку неможна замінити на рослинну олію, оскільки із нею тісто прилипне ще більше.
Плюси методу:
✔процес підготовки швидкий, займає буквально 1 хвилинку. Сьогодні ви забрали форму з пошти (до речі, в нашому магазині величезний вибір форм на будь-який смак, ви можете подивитись ось тут), помили, змастили маслічком і можна випікати.
✔а ще вершкове масло, яким ви змащували форму, надасть хлібові ароматну скоринку
Мінуси методу: змащувати потрібно перед кожним наступним використанням, тому якщо у вас об’єми випічки великі (наприклад, на пекарні), це займе велику кількість часу та масла. Тому переходимо до Варіанту 2
Варіант 2
1. Чисті і сухі форми змастіть тонким шаром рослинної олії, перегорніть форму, щоб зайва олія стекла з неї, інакше залишки після запікання стануть липкими.
2. Поставе форму догори дном на решітку (тоді під неї обов’язково підставте деко, щоб зайва олія скрапувала туди під час запікання) або ж на фольгу та на деко.
3. Запікайте форми у розігрітій до 250°С духовці 20 хв.
4. Обов’язково відкривайте вікно навстежень, вмикайте витяжку, закривайте двері на кухню, оскільки олія дуже смердить (дуже!).
5. Через 20 хвилин вимкніть духовку і діставайте форми (в цей момент бажано затримати дихання :)
Ви побачите, що всередині форми з’явився жовтий наліт – це і є той самий захисний шар, так зване антипригарне покриття. Але все ж перед випічкою хліба форму варто змащувати ще вершковим маслом. Так би мовити, з метою уникнення…)
Плюси методу:
✔утворюється антипригарний шар, який додатково убезпечує від прилипання тіста під час випічки
✔це економить вам час, якщо у вас в роботі десяток і більше форм
Мінуси методу:
✔ неприємний запах
✔довго: потрібно близько години, враховуючи час на розігрів духовки
✔ з часом (може, 6 міс-1 рік) покриття злазить та прилипає до хліба, що виглядає не дуже симпатично
Готово! Ви неперевершені, а хліб майже самостійно вискакує з форм :)